Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Ferrari F12 berlinetta - 2012



Η σχεδίαση του αμαξώματός της έγινε σε συνεργασία του αντίστοιχου κέντρου της Ferrari με τον οίκο Pininfarina. Είναι ιδιαίτερη και μοναδική, όπως πρέπει σε μια «Κυρία» από το Maranello, και το αυτοκίνητο είναι βαμμένο στο χρώμα που ονομάζεται «Rosso Berlinetta» (δημιουργείται από τρεις στρώσεις χρώματος).
 Ο V12 ατμοσφαιρικός κινητήρας της είναι τοποθετημένος εμπρός και προς το κέντρο του οχήματος. Είναι ο πρώτος μιας νέας γενιάς κινητήρων αυτή της διάταξης που δημιούργησε (και πρόκειται να δημιουργήσει η Ferrari) και χαρακτηρίζεται από την υψηλή απόδοσή του και την μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και αντίστοιχα την εκπομπή ρύπων.
Έχει χωρητικότητα 6.262 cc και η περιεχόμενη γωνία του είναι 65 μοίρες. Η μέγιστη ισχύς του φτάνει τους 740 PS στις 8.500 rpm., κάτι που σημαίνει ότι η ειδική ισχύς του φτάνει τους 118 PS/lt. Η μέγιστη ροπή του φτάνει τα 690 Nm στις 6.000 rpm, ενώ από την Ferrari ανακοινώνουν ότι το 80 % αυτής αποδίδεται ήδη από τις 2.500 rpm. O «κόφτης» είναι στις 8.700 rpm.
 Το βάρος της F12 Berlinetta είναι 1.525 kg κάτι που σημαίνει ότι ο λόγος βάρους/ισχύος είναι μόλις 2,1 kg/PS! Για να είναι όσο το δυνατόν ελαφρύτερη, οι άνθρωποι του Maranello χρησιμοποίησαν αλουμίνιο και άλλα ελαφρά κράματα κατά τη δημιουργία του καινούργιου πλαισίου στο οποίο βασίζεται η F12 Berlinetta. Σύμφωνα με τη Ferrari χρησιμοποιήθηκαν 12 διαφορετικοί τύποι κραμάτων για τη δημιουργία του νέου supercar. Η νέα ναυαρχίδα της Ferrari είναι κατά 70 κιλά πιο ελαφριά από το προηγούμενο μοντέλο (599 GTB).
Η ισχύς μεταδίδεται στους πίσω τροχούς μέσω ενός ηλεκτρονικά ελεγχόμενου ημιαυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη. Οι σχέσεις του κιβωτίου είναι σχετικά «κοντές» σε κλιμάκωση για να συμβάλουν στις επιδόσεις. Σύμφωνα με την εταιρεία, η F12 Berlinetta πραγματοποιεί το κλασικό 0-100 km/h σε 3,1 sec. ενώ η τελική ταχύτητά της ξεπερνά τα 340 km/h.


 Το μήκος της φτάνει τα 4.618 mm και έγινε προσπάθεια για να διατηρηθούν όσο το δυνατόν μικρότερες οι διαστάσεις της ώστε να μην αλλοιωθεί ο σπορ χαρακτήρας της. Σε σχέση με το παρελθόν οι διαστάσεις είναι λίγο μικρότερες όπως και το μεταξόνιο, ενώ και το κέντρο βάρους είναι πλέον πιο χαμηλά προς το έδαφος. Σημαντικό γεγονός είναι ότι και η κατανομή βάρους ανάμεσα στον εμπρός και πίσω άξονα πλησιάζει το ιδανικό (είναι 46% εμπρός και 54% πίσω).
Η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα είναι κατά 30% μικρότερη από πριν και φτάνει τα 350 gr/km κάτι που οφείλεται στην προσπάθεια βελτιστοποίησης που έγινε σε κάθε τομέα του οχήματος, κινητήρα, πλαίσιο, ανάρτηση, αεροδυναμική. Σε ό,τι αφορά στην τελευταία, το αμάξωμα της F12 Berlinetta δημιουργήθηκε με την βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών και την τεχνική «CFD» («Computational Fluid Dynamics») και έπειτα από εκτεταμένες δοκιμές σε αεροδυναμική σήραγγα.
Όταν το όχημα κινείται με 200 km/h η παραγόμενη κάθετη δύναμη είναι 123 kg, κατά 70% περισσότερο από πριν.

Η σχεδίαση όλου του αμαξώματος είναι τέτοια που να επιτρέπει την επίτευξη αυτής της τιμής και χρησιμοποιήθηκαν δύο νέες λύσεις.

Η πρώτη ονομάζεται «Aero Bridge». Χάρη σε αυτή, η σχεδίαση του καπό είναι τέτοια που να απάγει τον αέρα από το πάνω μέρος του οχήματος και να τον κατευθύνει προς τα πλάγια.
Η δεύτερη ονομάζεται «Active Brake Cooling». Όταν χρειαστεί ανοίγουν τα «πτερύγια» και κατευθύνουν αέρα προς τα δισκόφρενα για να τα κρυώσουν ενώ παράλληλα μειώνουν και τον συντελεστή οπισθέλκουσας (που φτάνει το 0.299).
Η F12 Berlinetta διαθέτει όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου της Ferrari (E-Diff, ESP Premium, F1-Trac,) ενώ εφοδιάζεται με κεραμικά φρένα. Σύμφωνα με την εταιρεία, ο χρόνος της στην πίστα του Maranello ήταν 1:23'', χρόνος που είναι ο ταχύτερος για όχημα παραγωγής από την ιταλική φίρμα.
Έχει γίνει προσπάθεια να διατηρηθεί όσο το δυνατόν σε υψηλότερο επίπεδο η ποιότητα κατασκευής και να αποπνέει πολυτέλεια το εσωτερικό. Τα υλικά και το δέρμα «Frau» που υπάρχει συμβάλουν σε αυτό. Στην κονσόλα υπάρχει αλουμίνιο και ανθρακόνημα ενώ οι αεραγωγοί είναι εμπνευσμένοι από την αεροναυπηγική.

Ferrari Berlinetta engine V12













Τεχνικά Χαρακτηριστικά
  • Τύπος: V12, 65 μοιρών.
  • Χωρητικότητα: 6.262 cc.
  • Μέγιστη ισχύς: 740 PS/8.500 rpm.
  • Μέγιστη ροπή: 690 Nm/6.000 rpm.
  • Mήκος: 4.618 mm.
  • Πλάτος: 1.942 mm.
  • Ύψος: 1.273 mm.
  • Βάρος: 1.525 kg.
  • 0-100 km/h: 3,1 sec.
  • Τελική ταχύτητα: Περισσότερα από 340 km/h.
  • Μέση κατανάλωση: 15,0 lt/100 km.
  • Εκπομπή CO2: 350 gr/km.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου